Palvelukeskus Helsinki -liikelaitoksen työntekijät ovat pettyneitä siihen, miten vähän Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osoittaa arvostusta johtamansa kaupungin yli 100-vuotiaalle ruokapalveluosaamiselle. Helsinki tarvitsee omat keittiönsä ja kyvyn tehdä kaupunkilaisille laadukkaita aterioita myös jatkossa. Vartiaisen ideat nojaavat jättimäisiin einestehtaisiin ja terveysnäkökulmasta kysymyksiä herättäviin puolivalmisteisiin – tämä tuhoaisi ruokapalveluosaamisemme.

Koronapandemian aikaan Palvelukeskus huolehti poikkeustilannemuonituksesta tehokkaasti ja turvallisesti. Normaalioloissakin maistuvaa ruokaa valmistetaan kustannustehokkaasti ja esimerkiksi erikoisruokavaliot huomioidaan tarkasti, koska allerginen reaktio voi tappaa.

Tampereen seudulla Pirkanmaan Voimia Oy on juuri investoinut mahtavaan Pata-valmistuskeittiöön. Huippumoderni keittiö on dynaamisen palvelukonseptin keihäänkärki. Konseptissa logistiikka, ruuanvalmistus ja tarjoilu on hoidettu ekologisesti, taloudellisesti ja ruuan maistuvuus varmistaen. Samalla koulupihoista tulee turvallisempia, koska rekkaralli vähenee. Kuntaomisteinen toimija on alueen houkuttelevin työnantaja. Helsinki voisi ottaa mallia tästä.

Pirkanmaan mallia mukailevaan ratkaisuun riittäisi Helsingissä maltillinen 15–25 miljoonan euron investointi uuteen valmistuskeittiöön. Paljon tehtäisiin itse ja loput hankittaisiin markkinoilta parhaaseen hintaan. Kokonaisuus on taloudellisesti järkevä, varmistaa huoltovarmuuden vakavien kriisien aikana ja mikä tärkeintä, varmistaa taatusti maistuvaa ruokaa lastemme lautaselle. Kokonaisuus kannattaa suunnitella yhdessä parhaiden osaajien eli työntekijöiden kanssa.

Eija PaananenEija Paananen
Pääluottamusmies
JHL-edustajiston puheenjohtaja

 

 

Jaa juttu