Työehtosopimusten alasajo ja irtisanominen sekä julkisten palvelujen yksityistäminen aiheuttavat eriarvoistumisen lisääntymistä niin työpaikoilla kun yhteiskunnassakin. Halutaan työpaikalle luottamusmiesvaltuutettu, jolla ei kuitenkaan olisi samoja oikeuksia kuin nykyjärjestelmän luottamusmiehillä on.

Paikallista sopimista on ollut kauan eikä se välttämättä huono asia olekaan. Paitsi että työnantaja haluaakin sopia huonommin, ei paremmin. Siitä syystä nimenomaan haluaa työpaikkatasolle kaikki sovittavan, jossa luottamusmiesvaltuutettu, jolla ei ole välttämättä osaamista työsopimuslain, saati työehtojen käsittelyyn, tekee työnantajalähtöisiä sopimuksia ja näin heikentää lisää työehtoja.

Tahtotilasta on kyse. Suomesta halutaan halpatyövoimamaa, siksi näitä heikennyksiä tehdään, duunarit eivät saa tienata, onhan se joltain rikkaalta pois. Tämä on ollut nähtävissä pitkään ja tahti vain kiihtyy. Duunari on se häviäjä, joka kuittaa laskun myös koronan suhteen. Kuka puolustaa duunaria, jollei duunari itse. Ammattiliitot ja ammattiliittojen keskusjärjestöt ovat tässä isossa roolissa.

Jatkuvat heikennykset ovat kaikki työnantajalähtöisiä, kaikki halutaan yksityistää. Hyvinvointiyhteiskuntamme on vaarassa kadota. Yhtenä rintamana voimme näitä heikennyksiä vastustaa. Koronapandemia on yksi iso heikennys meille duunareille. Korona on aiheuttanut tulonmenetyksiä lomautusten ja irtisanomisten myötä. Vaikka rokotetaan ei rajoituksista luovuta, ei järkeä siinäkään. Nyt niitä tekoja, ei vain puheita.

Satu Lehtola
JHL:n hallituksen jäsen
työsuojeluvaltuutettu
kuntavaaliehdokas, sd
Lahti

Jaa juttu