Pahimpaan kunta-alan tes-neuvotteluaikaan iski korona ja kaikki pantiin kiinni. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ilmoitti, että yritetään kolmen kuukauden sisään purkaa kaikki tehdyt rajoitukset. Se on pitkä aika taloudelle, joka on suorassa kytkennässä ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Kiitettävän nopeaa maan hallituksen toiminta on ollut sen suhteen, miten on onnistuttu 16.3. lukien: kaikki työttömyysturvaan tehdyt muutokset sekä tukipaketit, viiden päivän karenssien poistot ja niin edelleen.

Paljon tulee kuitenkin työttömiä ja konkursseja pk-yrityksiin. Työntekijöitä heitellään nopealla aikataululla mihin tahansa ja palkkoja pyritään alentamaan vastoin sopimuksia. Jälkeenpäin voidaan arvioida onnistumista. Harvoinpa se arviointi etukäteen on todenmukaista, ja jälkeenpäin ei voida kuin valittaa.

Lomautukset syövät lomarahat

Korona on pelastanut Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pienipalkkaisten työntekijöiden palkkavaatimuksilta. Sen sijaan, että kunta-alalla olisi saatu vuosilomarahat ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen täysimääräisenä, on pahimmillaan edessä kolmen kuukauden lomautus. Sinne ne lomarahat menivät, hupsista. Valtionvarainministeriön laskelman mukaan rajoitusten pidentäminen ei vain syvennä taantumaa, vaan myös pidentää sitä tuhoamalla lisää tuotantokapasiteettia. Jos näin tapahtuu, talous toipuu kriisistä hyvin hitaasti, kuten aiemmista lamoista olemme tunteneet.

Ruotsi toimi järkevästi taloudellisestakin näkökulmasta. Se on suorassa yhteydessä kansalaisten terveyteen, hyvinvointiin ja tuloihin.

Virheitähän sattuu. Kansalaisen onni toki, että maailmanloppu on ilmeisesti vasta edessä. Maya-intiaanien ennustusten mukaan maailmanlopun piti tulla 21.12.2012. Tämä ennustus on ollut runsaasti esillä aiheesta kertovan katastrofielokuvan 2012 myötä. Saksalainen maya-tutkija väittää, että maailmanlopun ajankohta on laskettu väärin, kertoo Yle Uutiset.

Testausta lisättävä

Kaikki olemme yksilöitä ja myös virukset yksilöllisesti. Eritoten vanhoille ihmisille ja vakavista sairauksista tai vammoista kärsiville kaikki virukset, bakteerit yms. voivat olla tuhoisia. En vähättele, mutten liioittelekaan. Alusta saakka ihmettelin, miten voidaan todentaa tartuntojen määrä, jollei testata ollenkaan. Mennäänkö vaan ennusteiden mukaan, kiveen hakattuja siis.

Terveydenhuollossa pitää olla valmius/varautumissuunnitelmat pandemioiden varalta. Jollei ole, niin on todella hämmästyttävää. Tämä kun ei ole ensimmäinen pandemia ihmisen historiassa. Viimeisin taisi olla sikainfluenssa vuonna 2010, ja joka vuosi kuolee A-virukseen noin 500 ihmistä. Näistä olisi pitänyt oppia. Miksei ole laitettu terveydenhuoltoa kuntoon? Miljardilla olisi saatu paljon aikaan, palkattu paljon väkeä ja ostettu teholaitteita ja tarvikkeita. Nyt olemme suojelleet toimimatonta terveydenhuoltoa.

Siksi, että julkisista terveydenhuoltopalveluista halutaan eroon ja myydä yksityiselle kaikki. Seuraavana on vuorossa Lahden perusterveydenhuollon päätösvallan antaminen yksityiselle, jonka jälkeen kokonaan antaminen onkin helppoa. Mihin meidän verorahamme sitten menevät? Pörssiyhtiöiden osakkaille osinkona, joista ei veroja Suomeen makseta. Mitä saa pienituloinen kuntalainen/veronmaksaja tässä mallissa? Palvelua niin kalliilla hinnalla, ettei pysty ostamaan ilman loppuelämän velkakierrettä. Pysytään terveinä.

Satu LehtolaSatu Lehtola
Lahden Kaupungin varavaltuutettu, sd
työsuojeluvaltuutettu, JHL:n hallituksen varajäsen

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Etelä-Suomen Sanomissa.

Jaa juttu