JHLdemarit kokoontuvat 26.-27.10.2019 kokoushotelli Murikanrannassa Teiskossa. Valtakunnallisessa tilaisuudessa käsitellään ajankohtaisia asioita aina yksityistämisestä ja hoivapalveluiden kriisistä kuntien talouteen sekä ay-liikkeen asemaan nykypäivän Suomessa. Päivät aloitettiin kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen keskustelulla.

Kuntien talouteen on tehty viime hallituskaudella satojen miljoonien leikkauksia ja sote-uudistus on mennyt sekaisin yksityistämisen kanssa. Kuntien päätöksissä pitäisi nähdä nyt silta tulevaisuuteen ja yrittää pärjätä talouden kanssa. Helpotusta on tulossa: valtion kuntamäärärahoja tullaan kompensoimaan.

Kikyn vaikutus kuntatalouteen on ollut suuri, kun lomarahojen leikkaus on leikannut kuntalaisten toimeentuloa. Kunnilla on mahdollisuus korottaa tuloveroprosenttiaan ja tätä kautta saada tuloja vaikeassa tilanteessa. Valitettavasti monessa kunnassa on kuitenkin päätetty lähteä leikkausten tielle.

JHLdemariaktiivit olivat erityisen huolissaan tulevista yt-neuvotteluista ja kuntien yhtiöiden tilanteesta sekä työntekijöiden jaksamisesta työstä aiheutuvan kasvavan kuormituksen kanssa. Ministerin terveiset olivat, että yhtiöiden tuloutuksia omistajalle voidaan aina harkita. Varsinkin, kun yhtiö tuottaa palveluja kunnalle, ei ole mitään järkeä ottaa voittoa työntekijöiden selkänahasta pois.

Yhtiöiden tulisi olla avoimia toiminnassaan ja omistajan tahdon tulisi vapaasti kulkea omistajilta yhtiöille. Keskustelussa heräsi kysymys, että voisiko olla jotain muita muotoja, joilla kunnat voisivat tehdä yhteistyötä palvelujen tuottamisessa?

JHLdemarien tahtotila on, että matala-ala palkkoja ei tule hyväksyä ja tämä on tuotava selkeästi esiin kaikilla tasoilla. Palkalla tulee tulla toimeen ja julkisrahoitteisen palvelujen sopimusten halpuuttamiseen ja shoppailuun suhtaudutaan erittäin vakavasti.

Suomessa on tutkimuksen mukaan maailman paras julkinen hallinto. Tästä tulee myös jatkossa pitää huolta. Tämä maa ei tule toimeen ilman valtion ja kunnan työntekijöiden hyvää työtä. Ministeri Paatero totesi, että kaikkien julkisen puolen työntekijöiden tulee olla ylpeä työstään. Tätä asiaa pitäisi viedä nyt kaikille työpaikoille ja kentälle kaikkien demariaktiivien toimesta.

Jaa juttu