Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Hykyssä on tehty koko sen toiminnan ajan julkisten palvelujen alasajoa. Julkisten palvelujen tuottaminen yksityisellä tarkoittaa, että osakeyhtiö päästetään käsiksi kansalaisilta kerättyihin verovaroihin. Tämä perusterveydenhuollon siirtoyritys yksityisen tuottajan tehtäväksi ei taida olla edes perustuslain mukaista.

Kansalaisille annetaan jälleen kuva, että muuta vaihtoehtoa ei olisi. Se on nähty jo miten palvelujen käy yksityistämisen jälkeen. Palkataan saneeraaja – eikä pienellä summalla – ja toimet ovat sitten sen mukaiset. Näin toimitaan oy-maailmassa: maksetaan isosti verovaroin johtajalle, joka ajaa palvelut alas. Malli on näköjään otettu käyttöön kuntapuolellakin. Kylmää on kyyti veronmaksajille.

Osingot nostetaan veronmaksajien pussista, mutta kuntalaiset eivät niitä saa. Matka käy kohti veroparatiisia. Säästöt näkyvät ainoastaan pienituloisen palvelunsaannissa. Osakeyhtiössä kaikki palvelut on hinnoiteltu, avoimuutta ei ole eikä julkista tiedonsaantia. Julkisiin palveluihin kuuluva avoin toiminta jäisi historiaan yhteisyrityksen myötä. Puhumattakaan päätösvallasta vähemmistöosakkaana. On absurdi ajatus antaa verovaroja käyttöön ilman että päätösvalta säilytetään omissa käsissä.

Pienituloinen maksaa kalleimmin

Kuntalainen maksaisi joka käänteessä perusterveydenhuollostakin, yhtiössä tuskin riittäisi kerran vuodessa maksettava terveyskeskusmaksu. Yksityisen puolen hinnastoja löytyy netistä vertailukohdiksi. Kirjoitin jo monta vuotta sitten, että terveydenhuollon asiakasmaksut tulevat nousemaan hykyn myötä. Ovat jo nousseet pariin otteeseen eikä loppua näy.

Tuleehan siinä toki säästöä, jos kuntalaisella ei ole rahaa maksaa perusterveydenhuollosta korkeita hintoja, eikä ilman lähetettä pääse erikoissairaanhoitoon. Kaikki on peliä vain, josta pienituloinen maksaa kalleimmin. Hyvästi hyvinvointi, voidaan puhua pahoinvointiyhtymästä. Kapitalismi se porskuttaa.

Yhtymän työntekijöiden kannalta tällaiset tempaukset ovat erittäin harmillisia. Yhteisöllisyyttä pitäisi lisätä eikä hajottaa. Näin isoa asiaa ei voi tuoda työntekijöille ilmoitusluontoisesti.

Veroja, mutta ei palvelua?

TES-neuvottelut kunta-alalla on käynnistetty. Kuluttajahinnat ovat nousseet, joten palkankorotukset ovat pahimmillaan palkanalennuksia inflaation syödessä ne ja yritysten voitontavoittelun takia. Kilpailukykysopimus eli kiky aiheuttaa närää ja on turhakkeena ja tukkeena palkkaneuvotteluille. Pirulle kun antaa pikkusormen, vie se koko käden.

Nyt tarvitaan tekoja ja maalaisjärkeä yksityistämisvimmaan. Ei ole tarkoituksenmukaista, että pienituloinen veronmaksaja maksaa veroja saamatta palvelua. Kohta ei ole hyvinvointiyhteiskunnasta jäljellä kuin märkä läntti.

Satu LehtolaSatu Lehtola
JHL 145 puheenjohtaja
JHL:n hallituksen varajäsen

 

Jaa juttu