Olen monesti miettinyt, että mistä löytäisin sen taikanappulan, jota painamalla kaikki muuttuisi paremmaksi? Yhteiskuntavaikuttaminen on mielenkiintoista, mutta ei suinkaan vaivatonta, eikä ollenkaan ilman problematiikkaa. Työmarkkinajärjestöillä on todellakin paljon kerrottavaa ja sanottavaa yhteiskunnallisesta kehittämisessä ja isojen muutosten organisoinnista.

On monia lonkeroita, jotka kiertyvät toisiinsa. Yhtä ei ole ilman toista, mitään ei ole ilman yhtä. Jokainen voi aina pohtia asioita. En yhtään laittaisi pahakseni, vaikka se taikanappi jostain löytyisi ja kaikki ongelmat olisi ratkaistu napin painalluksella. Isoja asioita ovat tietysti maailmalla tapahtuneet terroristi-iskut ja Suomen Turussa tapahtuneet väkivallan teot. Kertokoot ne omaa tarinaansa, minä keskityn enemmän lähiasioihin.

Sydämentehtäväni on omalla työpaikalla ja jäsenistön keskuudessa ay-kentällä. Olen jäseniä varten. Olen kuunnellut median kautta ja muutoinkin monien eri ihmisten monia erilaisia haastatteluita ja tarinoita. Olen kuunnellut köyhiä, työttömiä, velallisia, tutkijoita, pappeja, professoreita, managereita, yksinhuoltajia, päihdeongelmaisia ja heidän omaisiaan, lähihoitajia, sairaanhoitajia, muusikoita, näyttelijöitä, omaishoitajia, varattomia, johtajia ja työnantajia. Ihan kaikkiin yhteiskuntaluokkiin ja ammatteihin kuuluvia ihmisiä.

Työtä, vaikuttamista ja keskustelua tarvitaan

Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset voimistavat luokkajakoa ja toimeentuloeroja. Perheiden etuuksista ja tuista on leikattu.  On leikattu lomarahoja, siirretty työn tekemisestä aiheutuvia kuluja työntekijän vastuulle, heikennetty kotihoidon mahdollisuuksia jne. On leikattu määrärahoja kulttuurista, urheilusta ja koulutuksesta.

Elämisestä on tehty tiukempaa varsinkin ruuhkavuosissa oleville vanhemmille. Millaiseksi sinä määrität ja asetat oman elintasosi? Työelämässä on pärjättävä, täytyy olla joustava ja tehokas, lasten hyvinvoinnista on huolehdittava. Jos lapsesi ei harrasta arvostettuja lajeja tai jos et ole koko ajan kiikuttamassa lastasi harrastuksesta toiseen, oletko huono vanhempi? Jos lapsellasi on väärän merkkiset vaatteet, jos luistimet on ostettu kirpputorilta, millainen vanhempi olet? Jaksatko olla koko ajan kartalla kaikessa sähköisessä tiedottamisessa? Tuleeko sieltä positiivista palautetta? Lapsi saattaa pudota jo tässä vaiheessa väliin. Työnantajalle olet selvitysvastuussa siitä, kuka hoitaa sairasta lasta kotona jne. Mahdollisesti vuorotyötä tekevänä kohtaat haasteita lastenhoidon mallikelpoisessa ja lapsen tervettä kehitystä tukevassa suunnittelussa. Pystytkö tekemään yhteistyötä? Ymmärtääkö työnantaja perhetilanteesi?

Kuka ottaa huomioon, että esimerkiksi asumiskustannukset nousevat koko ajan? Yhdessä perheessä voi olla kaksi aikuista työtöntä. Perheessä saattaa olla sairautta tai onnettomuuksien ja tapaturmien aiheuttamia ongelmia. Toimeentulotukea ei saa, jos on omistusasunto. Eräässä mediassa eläkeläisrouva kertoi, että ei saanut väliaikaista/harkinnanvaraista toimeentulotukea lääkekuluihin yhdelle kuukaudelle. Olisi pitänyt myydä oma asunto. Voiko tämä olla tottakaan? Ei hitsiläinen!

Vanhusten hoidossa suunta on se, että hoivaa tarvitsevien vanhusten lapsia ja muita omaisia yritetään vastuuttaa kotihoitoon. Vanhukset ansaitsevat ammattitaitoista hoivaa. Lapset/omaiset eivät useimmiten ole alan osaajia, joten myös turvallisuusnäkökohdat on otettava huomioon. Olen kuullut tarinan, jossa omainen kertoo harkinneensa jopa itsemurhaa, jos hänen muistisairas läheisensä ei pian pääse laitoshoitoon.

Syntyvyys Suomessa on laskenut huomattavasti. Eläkevakuutusyhtiön asiantuntija sanoo, että suomalaisten pitäisi tehdä enemmän lapsia. Onko mikään ihme, että syntyvyys Suomessa on laskenut huolestuttavasti? Opiskeluajat ovat pitkiä, samalla yritetään luoda uraa ja tehdä töitä, koska yhteiskunta vaatii tehokkuutta. Useimmilla opiskelijoilla ei ole pappaa, joka maksaa. Perheen perustamiseen ja ison lapsikatraan kasvattamiseen ei varsinaisesti kannusteta. Taas yksi ristiriita?

Yhteiskunnan paineet ovat moninaiset: älä ole työtön – ole tuottava – maksa veroja – maksa eläkemaksuja – huolehdi vanhemmistasi – hoida lapsesi – älä sairasta – älä vaadi mitään – älä aiheuta kuluja yhteiskunnalle – ole niin kuin sinun odotetaan olevan. Taikanappulaa ei ole, joten jatketaan yhdessä työtä, vaikuttamista ja keskustelua.

Eija Skyttä
JHL:n hallituksen jäsen

Jaa juttu