Työn ja työntekijän arvostaminen näkyy tavassa johtaa, se näkyy palkassa sekä työsuhteen ehdoissa.

Arvostetaanko laitoshuoltajaa? Näin koronan aikana voisi luulla, että palkat hipovat pilviä. Siivous ja desinfiointi, ovat ensiarvoisen tärkeitä, myös viruksien torjunnassa. Ei näy siivoojan palkassa arvostus.

Näkyykö sairaalan toimistosihteerien palkassa arvostus? Hoitohenkilöstön vähyyden vuoksi joudutaan siirtämään suunniteltuja leikkauksia, joten työvuorot muuttuvat päivävuoroista kolmivuoroon ensi vuonna. Tämä tarkoittaa, että öisinkin leikataan ja myös toimistosihteerit siirtyvät kolmivuoroon. Näin puretaan kertynyttä hoitovelkaa. Toki saadaan vuorolisät, mutta ei näy siis sielläkään työn arvostus. Sihteerien tehtäviä on pyritty myös enenevästi siirtämääni hoitajille ja lääkäreillekin ja taas yhtä ammattiryhmäa ajetaan alas.

Ravitsemispalveluja ulkoistetaan ja on jo useissa sairaanhoitopiireissä ulkoistettukin. Yksityiset palveluntuottajat valtaavat alan. Paraneeko ruuan laatu tai toteutuuko lähituottajien tuotteiden käyttö ulkoistamisen jälkeen? Ei, koska lähellä tuotettu ruoka on kalliimpaa ja parempilaatuista kuin muualta tuotu höttö, eikä sairaalassa makaaja tarvitse luksusta, näin olen kuullut. Ei näy siis heilläkään työn arvostus vaan päinvastoin, monella lopputili kolkuttaa ovella, kuten kävi juuri Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen työntekijöiden kohdalla.

Entä sitten hoitajat? Ne hoitajat, jotka ovat kohta kaikki siirtyneet muihin tehtäviin, kun heidän työnsä arvostus ei näy palkassa, johtaminen on ö-luokkaa ja liika työ kuormittaa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Entistä useampi jää uupumuksen vuoksi pois töistä, jollei ole kerinnyt pelastautua muualle töihin. Ei näy arvostus heillä mitenkään. Tosin hätä on kuultu, mikä on oikea suunta.

Osallistava johtaminen on ensisijaista työn arvostusta; ymmärrystä että kaikkia ammattiryhmiä tarvitaan ja jokaisella ammattiryhmällä on oma paikkansa. Kunnollinen palkka kuuluu kaikille, kaikille hoitajille ja tukihenkilöille, joita ilman ei yksikään sairaala pärjää.

satu lehtolaSatu Lehtola
Lahden kaupunginvaltuuston varavaltuutettu
JHL:n jäsen
JHL:n hallituksen jäsen

JHL 145 puheenjohtaja
2022 Aluevaaliehdokas

 

Jaa juttu