Europarlamenttivaalit järjestetään toukokuussa 2019. Vaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin seuraavalle viiden vuoden kaudelle.

Suomessa vaalipäivä on 26.5 ja ennakkoäänestyspäivät ovat kotimaassa 15.–21.5. ja ulkomailla 15.–18.5.

Suomesta valitaan 14 europarlamentaarikkoa. Vaalipiirinä on koko Suomi, mukaan lukien Ahvenanmaa. Voit siis äänestää vaaleissa ketä tahansa suomalaista ehdokasta. Ehdokasasettelu vahvistetaan torstaina 25.4.

SDP:n ehdokkaisiin voit tutustua täällä: https://sdp.fi/fi/eurovaalit/

JHLdemareista ehdolla ovat Eero Heinäluoma, Tiina Heikkinen, Mikkel Näkkäläjärvi ja Satu Taavitsainen. Heidän ajatuksistaan voit lukea Motiivi-lehden artikkelista.

Vaikka usein puhutaankin ”Suomen mepeistä”, Euroopan parlamentissa jäsenet eivät järjestäydy edustamansa jäsenmaan vaan poliittisen ryhmänsä mukaisesti. Ryhmän perustaminen vaatii 25 europarlamentaarikkoa vähintään seitsemästä eri jäsenmaasta.

Parlamentissa on tällä hetkellä seitsemän poliittista ryhmää: Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit), Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä, Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE), Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä ja Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmä.

Euroopan parlamentin vaalit 2019
• Vaalikausi 2019–2024
• 705 meppiä 27 jäsenmaasta
• 14 meppiä Suomesta
• Vaalipäivä Suomessa 26.5.
• Ennakkoäänestys 15.–21.5. kotimaassa ja 15.–18.5. ulkomailla

Jaa juttu