Sosiaali- ja terveysuudistus on kiistatta ollut yksi tämän hallituskauden kuumista perunoista. Matkan varrella on tehty useita muutoksia. Nyt kausi lähenee loppuaan ja mammuttiprojektilla on kiire. Ongelmakohtia on monia. Erityinen huoli kohdistuu viime viikolla esille tulleisiin epäkohtiin vanhusten hoivapalveluissa. Alan ammattilaiset ovat pitkään tuoneet ongelmia esille, mutta viesti on mennyt kuuroille korville.

Hallituksen kaavailemassa sote-uudistuksessa toimintoja siirrettäisiin entistä enemmän yksityisten terveysjättien vastuulle. Valvonta on rakennettaisiin yritysten sisäisen valvonnan varaan – vaikka olemme nähneet, että se ei toimi. Paperilla asiat näyttävät olevan kunnossa, mutta todellisuus on toinen – haamuhoitajia pyörii listoilla ja sijaisia ei oteta tai saada.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa on iso valuvika. Maakunnat eivät voi itse päättää, kuinka paljon ne ulkoistavat palveluitaan, vaan valinnanvapauslaissa on useita pykäliä, joissa maakuntia pakotetaan tarjoamaan yksityisten yritysten palveluja. Kyseessä on miljardien bisnes terveysjäteille ja hoivayrityksille. Nämä yritykset tekevät jo tällä hetkellä huimaa voittoa ihmisten terveydellä ja hyvinvoinnilla – Esperi Care-pomo tienasi parissa vuodessa yli kuusi miljoonaa euroa. Samaan aikaan yrityksen hoivakodeissa asuvat vanhukset joutuivat elämään epäinhimillisissä oloissa. Se on moraalitonta.

Osakeyhtiön ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Julkisen vallan tehtävä on toinen, perustuslain mukaan sen on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Samoilla linjoilla ovat myös lääkärit, joiden eettisessä ohjeessa todetaan, että lääkärin velvollisuutena on ylläpitää ja edistää terveyttä, ehkäistä ja hoitaa potilaidensa sairauksia sekä lievittää heidän kärsimyksiään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaa, että palvelut rahoitetaan verovaroin.

Tarvitaan lainsäädäntö, joka asettaa sote-sektorin voitontavoittelulle rajat. Suomessa tarvitaan hoitotakuu – lupaus siitä, että kiireettömissä tapauksissa pääsee lääkäriin viikossa. Lisäksi vanhustenhoidon hoitajamitoitus on kirjattava lakiin. Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä!

Anette Karlsson, sosionomi (AMK)
SDP:n eduskuntavaaliehdokas
Uusimaa
http://www.anettekarlsson.fi
https://m.facebook.com/karlssonanette/

Jaa juttu